Cold-Pressed Juice: enkele zaken die je moet weten

21/04/2017

Cold-Pressed what?

Kort samengevat: eerst worden groenten, fruit en kruiden traag gemalen. De mengeling die je erna krijgt, wordt door een hydraulische pers onder hoge druk (bij ons wel onder 9 ton) geperst. De hoge druk haalt het maximum volume sap uit de pulp dat mogelijk is: een rijkelijk sap boordevol vitaminen, minerealen en enzymen. Een écht RAW sap (RAW: onverhit, zonder bewaarmiddelen). Terwijl het evident lijkt dat cold-pressed juices gezonder zouden zijn dan de klassieke conventionele sappen die je koopt in de supermarkt, lijkt nog niet iedereen de harde feiten te kennen over cold pressed juices. Vandaar even deze blog om feiten van fictie te scheiden.

Wat is nu het grote verschil tussen gepasteuriseerde sapjes uit de supermarkt en koudgeperste sapjes? 

Eigenlijk is er een heel groot verschil. De meeste conventionele sappen die je uit de supermarkt haalt hebben een doorlooptijd van meer dan 5 maanden alvorens ze door de consument uitgedronken worden. Die langere houdbaarheid bekom je door pasteurisatie. Ze verhitten het sap heel kort om die dan zo langer te bewaren. Pasteurisatie verlengt dus de houdbaarheid, maar heeft één groot nadeel. Door die verhitting, al is die maar kort, vernietig je een pak vitamines en andere goede eigenschappen. Bovendien worden bewaarmiddelen toegevoegd, de bekende “E” tjes, om ervoor te zorgen dat het sap z’n kleur goed zal behouden. Cold pressed juice of koud geperst sap (ook wel levend sap genoemd) gebruikt geen hitte zodat er significant meer vitaminen en enzymen in het sap bewaard blijven. Ook de combinatie tussen groenten, fruit, kruiden en zelfs mineralen zorgt voor de ultieme gezondheidsboost. Het sap houdt de waardevolle vitaminen en enzymen een 4-tal dagen vast. Vandaar de korte houdbaarheid, omdat het een vers product is.

Wat is het verschil tussen sap uit een sapcentrifuge en koudgeperste sapjes? 

In een sapcentrifuge zit een scherpe rasp die op een heel hoog toerental ronddraait (wel meer dan 20.000 toeren per minuut). Niet alleen zorgt het hoge toerental ervoor dat er kortstondig warmte vrij komt (waardoor er verlies aan vitaminen is wordt. Door de hoge snelheid mengt zich ook zuurstof onder het sap. Waardoor het sap al binnen enkele minuten begint te oxideren. Oxidatie staat gelijk aan vitamine verlies.

What's in a (bio) label?

Wanneer je een sapje koopt (koudgeperst of een ander) kan het label moeilijk te lezen zijn of ronduit misleidend. Omdat een label bepaalde woorden draagt als “puur natuur” of “100%sap” wil dat niet noodzakelijk zeggen dat het dat ook is. Bovendien heb je in 100%sap ook nog verschil in kwaliteit van groenten en fruit die gebruikt wordt. Het verschil wordt de dag van vandaag niet gemaakt met het label 100% sap maar met 100% bio. Een studie van de Universiteit van Newcastle onder leiding van Prof. Carlo Leifert (lees hier) toont aan dat er wel degelijk een groot kwaliteitsverschil zit tussen de niet-bio voeding en bio voeding. In biologisch geteelde groenten en fruit zitten meer vitaminen, enzymen en anti-oxidanten. Er worden geen pesticiden gebruikt, wat beter is voor het milieu.

En wat zijn nu die detox cleanses? 

Je kent ongetwijfeld al mensen die een detox sappenkuur gevolgd hebben. Waarschijnlijk heb je ook al gedacht: “Is dat wel veilig? Hebben ze geen honger? “ Er zijn heel wat manieren om te detoxen, maar een sapjes detox laat je lichaam en je verteringssysteem pas écht tot rust komen. Door middel van een sapjeskuur bezorg je je lichaam enkel en alleen hoogwaardige voedingsstoffen, enkel diegene die het nodig heeft. Doordat je enkel de voedingsstoffen van pure, 100% biologische en speciaal uitgebalanceerde sapjes opneemt, zie je dat mensen die een sapjeskuur ondergaan zich na de kuur veel energieker voelen. Bij The Juicery gaan we zelfs nog een tikkeltje verder. We spreken eerder van een reset programma. Indien gewenst krijg je nog wat extra voedingsadvies op basis van je persoonlijk profiel. We vullen de detox kuur aan met vast voedsel op basis van je doelstellingen. Zo zal je naast dagen waar je enkel sap drinkt ook dagen hebben waar je vast voedsel kan eten.

Dus waarom onze sapjes drinken?

Het heeft gewoon veel gezondheidsvoordelen. Klanten getuigen zich scherper van geest en engergieker te voelen. Bovendien hebben ze ook een gezondere huid. Onze sapjes drinken is de meest natuurlijke en snelste manier om je dagelijkse dosis vitaminen en enzymen van rauwe groenten en fruit op te nemen.

Wil je het zelf eens proberen maar heb je nog vragen? Mail gerust hello@thejuicery.be of neem contact op via ons contactformulier

Gezonde groeten,

Wouter